Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

ΤΟΥ
ΔΟΞΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η έρευνα επικεντρώνεται στη σύγκρουση στο χώρο του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού (πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης Α1 και Α2). Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της σύγκρουσης συσχετίζονται με την επαγγελματική ικανοποίηση που αποκομίζει ο αθλητής, με τον προσανατολισμό στόχων του αθλητή και, δευτερευόντως, με την πρόθεση αλλαγής ομάδας. Στο τελικό στάδιο της έρευνας, τροποποιήθηκαν για τα ελληνικά δεδομένα 4 ερωτηματολόγια που θεωρούνται δοκιμασμένα εργαλεία για τη μέτρηση των βασικών στρατηγικών αντιμετώπισης της σύγκρουσης, των παραμέτρων επαγγελματικής ικανοποίησης, των στόχων επίτευξης του ατόμου και της πρόθεσης αλλαγής ομάδας. Συλλέχθηκαν 339 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Με παραγοντική ανάλυση κάθε τύπου ερωτηματολογίου, επιβεβαιώθηκε ότι και στο χώρο της ελληνικής επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης τα (τροποποιημένα) ερωτηματολόγια διατηρούν την εσωτερική τους δομική εγκυρότητα. Επίσης, διαπιστώθηκαν ενδιαφέρουσες στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των τεσσάρων κεντρικών μεταβλητών. Παλινδρομική ανάλυση έδειξε ότι μπορεί να προβλεφθεί η πρόθεση αλλαγής ομάδας από στοιχεία της επαγγελματικής ικανοποίησης. Τα αποτελέσματα και εργαλεία της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δόμηση εκπαιδευτικού προγράμματος προπονητών, αθλητών και αθλητικών παραγόντων, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση συγκρούσεων.

Λέξεις-Κλειδιά: Στρατηγικές αντιμετώπισης συγκρούσεων, επαγγελματική ικανοποίηση, θεωρία προσανατολισμού στόχων, πρόθεση αλλαγής ομάδας, επαγγελματικός αθλητισμός, Ελλάδα, ερωτηματολόγια, εκπαίδευση.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Πόσα λεπτά άθλησης είναι απαραίτητα καθημερινά για τα παιδιά;


Πόσα λεπτά άθλησης είναι απαραίτητα καθημερινά για τα παιδιά;


Η ανάγκη των παιδιών για έντονη σωματική άσκηση είναι δεδομένη. Η ενέργεια αλλά και η ενεργητικότητα τους βρίσκει διέξοδο μέσω της άσκησης, ενώ και ο εγκέφαλος ξεκουράζεται κυρίως μετά από πολύ διάβασμα. Πόσο όμως είναι το μίνιμουμ που πρέπει κάθε μέρα το παιδί να αθλείται;
 Καναδοί επιστήμονες ύστερα από έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι 7 λεπτά τη μέρα είναι απαραίτητα για κάποιο παιδί ή έφηβο να αθλείται, ειδικά στη σημερινή εποχή που όλο και περισσότεροι νέοι ελαχιστοποιούν την σωματική τους δραστηριότητα και προτιμούν να κάθονται μπροστά από ένα κομπιούτερ.
Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Αλβέρτα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine". Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας εννέα έως 17 ετών. Κατέγραψαν και παρακολούθησαν τη σωματική δραστηριότητα επί μια εβδομάδα με φορητά επιστημονικά όργανα, σε συνδυασμό με την συνεχή καταγραφή άλλων παραμέτρων υγείας (βάρος, περιφέρεια μέσης, πίεση αίματος κ.α.).
Η διαπίστωση τους ήταν ότι η πολύωρη και η έντονη σωματική άσκηση έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα και οφέλη για την υγεία με την καθημερινή άσκηση των 7 λεπτών. Όμως τόνισαν ότι αυτά τα 7 λεπτά ο νέος θα πρέπει πραγματικά να ασκείται σωματικά και να αγγίζει τα ότια της έντονης άσκησης. Το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι υποχωρεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας και όπως όλοι ξέρουμε η παιδική παχυσαρκία τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα για τον δυτικό κόσμο.
Και εάν θέλετε να μάθετε πόσο πραγματικά αθλείται ο μέσος νέος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 70% του χρόνου των νέων, αναλώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες, το 23% σε μέτριες σωματικές δραστηριότητες και μόλις το 0,6% πραγματικά ασκούνται έντονα. Επίσης τα κορίτσια ενδιαφέρονται περισσότερο για το... καθισιό σε σχέση με τα αγόρια, ενώ και στα 2 φύλλα όταν κάποιος είναι υπέρβαρος και ξεκινήσει να ασκείται έντονα, σύντομα θα δει αποτελέσματα.
Και μια διευκρίνηση σύμφωνα με την έρευνα το γρήγορο περπάτημα για τα παιδιά δεν προσθέτει κάτι. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Λέβαντσουκ, υποστηρίζει ότι το γρήγορο περπάτημα είναι καλό για τους ενήλικες αλλά τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν έξω και να ασκούνται έντονα.