Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΑΙΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-04-10
«Μετεξεταστέοι» στον αθλητισμό
Οι Ελληνες αποδεικνύονται ως οι πιο αγύμναστοι πολίτες στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
 
Toυ Θανου Mπλουνα
Απογοητευτική είναι η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα των πολιτών της, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 19 Οκτωβρίου 2009 στις 27 χώρες-μέλη. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 26.788 άνθρωποι ηλικίας από 15 έως πάνω από 70 ετών, από τους οποίους οι 1.000 είναι Ελληνες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα. Η Ελλάδα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια λειτουργεί διά νόμου ο Οργανισμός Μαζικού Αθλητισμού και μέχρι το 2009 επιχορηγούνταν 50 ομοσπονδίες για να καλλιεργούν ισάριθμα αθλήματα και λειτουργούσαν στη ΓΓΑ δεκάδες χρηματοδοτούμενες επιτροπές και στην οποία ακόμη αναζητείται τρόπος για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε αρκετές από τις κατηγορίες της έρευνας.
Ή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, σε αρνητικές απαντήσεις.
Στο ερώτημα «πόσο συχνά αθλείστε», το 67% των Ελλήνων απάντησε ότι δεν αθλείται ποτέ! Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής απάντησης. Ακολουθούν οι Βούλγαροι με 58%, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί με 55%.
Στο ίδιο ερώτημα, το 15% των Ελλήνων απάντησε ότι αθλείται «σπάνια» (από μία έως τρεις φορές τον μήνα ή λιγότερο) και άλλο ένα 15% με «σχετική συχνότητα» (μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερο).
Μόλις το 3% απάντησε ότι αθλείται «συστηματικά». Δηλαδή, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ίδιο έχουν η Ιταλία και η Βουλγαρία. Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που αθλούνται «συστηματικά» είναι η Ιρλανδία με 23% και ακολουθεί η Σουηδία με 22%. Γενικότερα, υψηλά ποσοστά στη συχνή άθληση παρουσιάζουν οι σκανδιναβικές χώρες. Στην ενότητα της σωματικής δραστηριότητας η οποία περιλαμβάνει το ποδήλατο, το περπάτημα, τον χορό και την κηπουρική, η εικόνα της Ελλάδας παραμένει άσχημη. Στο ερώτημα «πόσο συχνά κάνετε σωματικές δραστηριότητες» το 27% των Ελλήνων απάντησε «ποτέ». Το ποσοστό τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα. Στην πρώτη θέση είναι η Πορτογαλία με 36%, ακολουθεί η Ιταλία με 33%, η Κύπρος με 32% και η Ρουμανία με 27%. Το 25% των Ελλήνων απάντησε ότι κάνει σωματικές δραστηριότητες «σπάνια», το 33% με «σχετική συχνότητα» και μόλις το 15% «συστηματικά». Το ποσοστό αυτό μας φέρνει στην προτελευταία θέση της σχετικής λίστας. Τελευταίοι είναι οι Ιταλοί 7% ενώ στην προτελευταία θέση είναι και οι Αυστριακοί με 15%.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας που προκύπτουν από το ερώτημα «πού ασκούνται οι πολίτες», είτε πρόκειται για σπορ, είτε για σωματική δραστηριότητα.
Το 83% των Σλοβένων απαντά ότι ασκούνται σε πάρκα και στην ύπαιθρο. Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση αφού μόλις το 27% απαντά ότι ασκείται σε πάρκα και στην ύπαιθρο. Ακολουθεί η Μάλτα με 28% και η Ρουμανία με 29%. Οι Ελληνες, όμως, έρχονται πρώτοι στην άσκηση με περπάτημα από το σπίτι στο σχολείο, τη δουλειά ή τα μαγαζιά, με ποσοστό 63%. Στη δεύτερη θέση είναι οι Ισπανοί με 51%.
Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ποσοστό (3%) στην άσκηση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Το ίδιο ποσοστό έχουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία και οφείλεται στην χαμηλή συμμετοχή αθλούμενων και όχι στην έλλειψη δυνατοτήτων για άθληση.
Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό (88%) πολιτών που δεν είναι μέλη κλαμπ που αναπτύσσει αθλητική δραστηριότητα. Υψηλότερο έχει μόνο η Ουγγαρία (92%). Το 74% των Ελλήνων αθλείται για λόγους υγείας, ποσοστό που είναι υψηλό.
Στην έρευνα περιλαμβάνονται και κοινωνικά συμπεράσματα που έχουν σχέση με τον αθλητισμό.
Ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας που κρατά μακριά τους πολίτες της Ε.Ε. από τα σπορ είναι η έλλειψη χρόνου. Οι Ελληνες επικαλούνται τον συγκεκριμένο λόγο σε ποσοστό 51%.
Τέλος, προκύπτει ότι οι νέοι αθλούνται περισσότερο από τους μεγαλύτερους, οι άντρες περισσότερο από τις γυναίκες, οι μορφωμένοι περισσότερο από όσους έχουν χαμηλότερη μόρφωση και οι οικονομικά ευκατάστατοι περισσότερο από όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Οι βόρειες χώρες κατέχουν θετική πρωτιά στην Ε.Ε.
Τα κυριότερα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου είναι τα ακόλουθα:
- Το 40% των Ευρωπαίων κατοίκων αθλείται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
- Η πλειονότητα των Ευρωπαίων κατοίκων (65%) έχει κάποια σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο το 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σπάνια ή ποτέ δεν έχει σωματική δραστηριότητα.
- Το ηλικιακό γκρουπ που αθλείται πιο συστηματικά εκτείνεται στις ηλικίες από 15 έως 24.
- Το 22% των ατόμων που είναι άνω των 70 ετών απάντησε ότι εξακολουθεί να αθλείται.
- Σε γενικές γραμμές, οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών και της Ολλανδίας είναι οι πιο σωματικά δραστήριοι στην Ε.Ε. Οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών και των 12 νέων κρατών-μελών (από το 2004 και μετά) αθλούνται κάτω από τον μέσο όρο.
- Ο κυριότερος λόγος για τον οποίον οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι αθλούνται είναι για να βελτιώσουν την υγεία τους. Αλλοι λόγοι είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η χαλάρωση και η διασκέδαση.Στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα διαπιστώνεται ότι η σχέση που έχει η καλή φυσική κατάσταση με την υγεία είναι ένα μήνυμα που δεν έχει περάσει σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της Ε.Ε.
Η έρευνα δείχνει τις διαφορές που υπάρχουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά τη σχέση των πολιτών τους με τον αθλητισμό. Αυτές οφείλονται στην οργάνωση της κοινωνίας, στον ελεύθερο χρόνο και στις οικονομικές συνθήκες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμμετοχή των ατόμων στον αθλητισμό και τις σωματικές δραστηριότητες.        
Η έρευνα καταλήγει υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την επίδραση που έχουν οι αποφάσεις τους σε διάφορους τομείς οι οποίοι επηρεάζουν τη δυνατότητα των πολιτών να αθληθούν. Γι’ αυτό οι πολιτικές που εφαρμόζουν θα πρέπει να είναι πιο φιλικές προς τη δυνατότητα άθλησης και σωματικής δραστηριότητας.
Με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας το 2009 ο αθλητισμός αποτελεί μια από τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου